Οι 5 Αρχές του Munay-Ki

Το Munay-Ki προέρχεται από μια λέξη Κέτσουα που σημαίνει "Σ' αγαπώ"

Το Munay-Ki είναι οι εννέα τελετουργικές διαδικασίες που δίνονταν στους υποψήφιους Σαμάνους της φυλής για να γίνουν το πρόσωπο της σοφίας και της δύναμης που έχει αποδεχθεί την επιστασία για όλη τη δημιουργία. Οι τελετουργικές διαδικασίες προέρχονται από τις μεγάλες παραδόσεις της κοιλάδας του Ινδού που ήρθαν στην Αμερική από τους πρώτους θεραπευτές και θεραπεύτριες που διέσχισαν τα στενά Βering από τη Σιβηρία κατά τη διάρκεια της περιόδου των παγετώνων περίπου πριν από 30.000 χρόνια. Αυτά τα θαρραλέα άτομα ήταν οι Λάικα, οι φύλακες της παλιάς γης....

 Αν και πρόκειται για ένα διαφορετικό θρησκευτικό και πνευματικό μονοπάτι από τα γνωστά και επικρατή μονοπάτια του σύγχρονου Δυτικού Κόσμου, τρομερή εντύπωση προκαλεί ο ηθικός κώδικας με τον οποίο ζούσαν αυτοί οι αρχέγονοι πνευματικοί σύμβουλοι της φυλής των ιθαγενών της Αμερικής.

shaman-1Οι 5 λοιπόν αρχές που ακολουθούν οι Σαμάνοι είναι οι εξής:
  • Μη-Βία και Μη-Επίκριση
  • Μετριοπάθεια/Αυτοσυγκράτηση
  • Ακεραιότητα
  • Αλήθεια
  • Γενναιοδωρία 

  1) Μη-Βία και Μη-Επίκριση
  Είναι σημαντικό να μην κάνουμε κακό τόσο στους άλλους όσο και στους εαυτούς μας! Είμαστε πλάσματα φτιαγμένα από Φως και Αγάπη του Θεού, το λιγοτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να προσέχουμε και να μην βλάπτουμε τους άλλους, όπως δεν θα βλάπταμε και τον ίδιο μας τον εαυτό! 
  Σε μια εποχή γεμάτη καταχρήσεις και έναν συνεχή αγώνα όχι μόνο για την επικράτηση του δυνατότερου αλλά και την εξάλειψη του πιο αδύναμου, πρέπει να αρχίσουμε να προσέχουμε τον εαυτό μας και τους άλλους. Ακόμα και η διατύπωση μιας κρίσης για το ποιόν και τις πράξεις του άλλου μπορεί να οδηγήσει σε αυτή την διαλογή ανάμεσα σε ισχυρούς και ανίσχυρους και την επιλογή της μιας πλευράς ή της άλλης βάζοντας μας στο παιχνίδι της πόλωσης και δημιουργίας αντίθετων πλευρών. Η ύπαρξη ρατσισμού, bulling και περιθωριοποίησης στις σημερινές κοινωνίες είναι αποτέλεσμα της παραβίασης των παραπάνω αρχών.

  2) Μετριοπάθεια/Αυτοσυγκράτηση
  Η Αρχή αυτή μας διδάσκει να παίρνουμε μόνο όσα χρειαζόμαστε! Μια από τις πιο παλιές αδυναμίες του ανθρώπου είναι η απληστία και η δίψα για περισσότερα! Πόλεμοι, διαμάχες, κλοπές, καταχρηστικές σχέσεις κλπ γίνονται τα μέσα που θρέφουν το αίσθημα του κενού και την μη-εκπλήρωσης του εαυτού μας. Η εξαδανίκευση του υλικού πλούτου, από την άποψη του ότι "όσο περισσότερα, τόσο καλύτερα" μας οδήγησε στην απώλεια αυτής της αρχής με συνέπεια την ανατροπή της παγκόσμιας ειρήνης και της ισορροπίας των αγαθών αυτού του κόσμου! Οφείλουμε να αξιοποιούμε το πλήρες δυναμικό μιας κατάκτησης και όχι να αναζητούμε ολοένα και περισσότερες κατακτήσεις...

  3) Ακεραιότητα
  Και ενώ πάντα είμαστε στην διαθεσιμότητα των άλλων και είμαστε πρόθυμοι να τους βοηθήσουμε, δεν πρέπει να θέτουμε σε κίνδυνο τον εαυτό μας προκειμένου να τους ευχαριστήσουμε. 
  Ακόμα και κατά την συντριβή ενός αεροπλάνου, αν θέλουμε να βοήθησουμε τους άλλους, πρέπει να θέσουμε ως πρώτη προτεραιότητα τον εαυτό μας και να φορέσουμε εμείς πρώτοι την μάσκα του οξυγόνου πριν την φορέσουμε στον διπλανό μας. Η καθημερινότητα είναι απλά μια θεατρική παράσταση στην οποία έχουμε κάποιους ρόλους να επιτελέσουμε! Και μάλιστα πολλούς και διαφορετικούς! Είναι όμως διαφορετικό το να επιτελέσουμε επιτυχώς αυτούς τους ρόλους από το να αναλώσουμε τον εαυτό μας και να γίνουμε ο ίδιος ο ρόλος! Το μόνο που θα καταφέρουμε έτσι είναι να περιοριστούμε και να συμβιβαστούμε σε ένα ή πολύ λίγους ρόλους ενώ στην πραγματικότητα πίσω από αυτούς τους λίγους ρόλους θα κρύβεται ένα τεράστιο και αναξιοποίητο δυναμικό, γεμάτο άπειρες γνώσεις και μοναδικές αξίες.

  4) Αλήθεια
  Η Αλήθεια είναι κάτι που εξελλίσσεται μέσα μας! Χθες ξέραμε λίγα, σήμερα περισσότερα, αύριο πιο πολλά! Επίσης κάθε Άνθρωπος έχει την δική του Αλήθεια! Οφείλουμε να κρατάμε την Αλήθεια που έχουμε εκείνη την στιγμή και όσα λέμε ή πράττουμε να πρεσβεύουν την Αλήθεια αυτή. Ο λόγος γίνεται έργο και πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι όσα λέμε, είναι όσα εννοούμε και όσα θέλουμε να γίνουν πράξη. Και αν μια νέα Αλήθεια έρχεται να αντικαταστήσει μια παλιά, τότε οφείλουμε να...πούμε την Αλήθεια, ότι αναθεωρήσαμε και πλέον δεν θα επαναλάβουμε τα ίδια λάθη.


  5) Γενναιοδωρία
  Έμπρακτο χαρακτηριστικό της Αγάπης η Γενναιοδωρία και το συναίσθημα του "μοιράζειν και μοιράζεσθαι". Η Γενναιοδωρία είναι ένας τρόπος για να επικοινωνήσεις με τον άλλον, να συνδεθείς μαζί του και να μοιραστείς μαζί του όσα μπορείς, έχεις και ξέρεις! Κομβικό σημείο όμως είναι να μην προσδοκάς κάποιο κέρδος! Το Σύμπαν στάθηκε μαζί σου γενναιόδωρο και σου χάρισε όσα σου αναλογούσαν από την πλήρη αφθονία του. Κάνοντας πράξεις γεννναιοδωρίας, κάμπτεις τον εγωισμό σου και την όποια τάση σου για απληστία και ανταποδίδεις την χάρη που σου έγινε! Έτσι, όχι μόνο δεν σταματάς την ροή των αγαθών αλλά δέχεσαι και ανταμοιβή για την πράξη σου λαμβάνοντας περισσότερη Γενναιοδωρία από Σύμπαν και τους άλλους ανθρώπους, καθώς το Σύμπαν έχει πάντα την τάση να επιστρέφει συμπεριφορές.


   

  Κάθε Σαμάνος βίωνε ξεχωριστά κάθε μια από αυτες τις αρχές και πάντα προσπαθούσε να τις εφαρμόσει όλες στην καθημερινή του ζωή, αλλά και να τις εμφυσήσει στους ανθρώπους της φυλής του! Αυτό ήταν το μυστικό τους και ο δικός τους τρόπος για να ζούν με Αγάπη και σε πλήρη αρμονία με τον Εαυτό τους, τον Συνάνθρωπο τους και την Φύση. Εκείνοι γνώριζαν το μυστικο του να ζεις με Αγάπη, γιατί όχι και εμείς?


  Δεν υπάρχουν σχόλια :

  Δημοσίευση σχολίου